Zimbabwedag 2024

 Save the date: 12 oktober 2024

maandag 27 november 2023

Verslag Zimbabwedag 2023

Inleiding

Het was een bijzondere Zimbabwedag, de 15e keer dat deze dag georganiseerd werd!  Het doel  van de Zimbabwedag om betrokkenheid, verbondenheid en inspiratie te delen blijkt in een behoefte te voorzien. Vertegenwoordigers van kleine particuliere initiatieven, actief in Zimbabwe ontmoeten elkaar op deze dag. Er is altijd een kern van mensen aanwezig die in de jaren ‘90 in Zimbabwe hebben gewerkt. Maar er zijn in die 15 jaar ook veel nieuwe mensen aangeschoven o.a. Zimbabwanen die in Nederland wonen en via familie, bedrijven en vrienden contact hebben met Zimbabwe. We wensen dat hun aanwezigheid in volgende Zimbabwedagen toeneemt zodat we de verbondenheid meer kunnen delen en ervaren.  Het Healthy Rivers project van City link Haarlem-Mutare  is al een goed voorbeeld van deze verbondenheid. 

Hoogtepunten in het programma waren de proeverij met sommelier Pardon Taguzu en het optreden van Vimbai Zimuto. Zoals gebruikelijk was er in het ochtendprogramma de info van Wilde Ganzen, Buitenlandse Zaken en PUM. André Bongers en Hugo Knoppert zijn geïnterviewd door Hans van der Velden over de huidige situatie in Zimbabwe. 

Welkom en voorstelrondje

Marja Holman was vandaag weer dagvoorzitter. Zij was in de jaren ’90 reisleidster in Zimbabwe en  is tot op heden betrokken bij het wel en wee in Zimbabwe. Na de inloop met koffie en thee heette zij iedereen welkom. Ze stelde de aanwezige leden van de werkgroep voor, te weten Marijke van Loenen, Reiny van Twillert, Eglet Nyabvure, Hans van der Velden en Anne-Miek Simons. Dik Bol maakt foto’s en Nenyasha Matapuri maakt video-opnames Alle aanwezigen werden uitgenodigd zich kort voor te stellen en hun relatie met Zimbabwe aan te geven.  

Verder stelden zich voor:

Josefine Abdellatif Buitenlandse Zaken

Josefine werkt sinds kort op de afdeling Zuidelijk en Oost Afrika van BuZa  en is landenspecialist Tanzania en Zimbabwe. Eind november gaat ze voor de eerste keer Zimbabwe bezoeken. Ze ziet er naar uit het land zelf te ervaren. Het Nederlandse beleid blijft zich vanuit het regeerakkoord richten op mensenrechten, handel, land- en tuinbouw. Er lopen zo’n 10 projecten aangaande mensenrechten.  Speciale aandacht is er voor jongeren, klimaat en digitalisering. Buitenlandse Zaken heeft deelgenomen aan de verkiezingswaarnemingsmissie van de EU. Er is een kritische verklaring opgesteld t.a.v. de onafhankelijkheid en transparantie van de ZEC (Zimbabwe Electoral Commission). In november komt een definitief rapport hierover uit. De EU, en daarmee ook Nederland, zal wel in dialoog blijven met Zimbabwe. 

 

Esly van Dam Wilde Ganzen

Haar oproep is: ‘Stel vertrouwen in je partner’. Ze zegt zeer stellig dat een bestuuroverloop niet meer geaccepteerd wordt door Wilde Ganzen. Er horen 2 afzonderlijke besturen te zijn, één van de organisatie in het land van het project en één hier in Nederland. Zonder overlapping.

Verder is Wilde Ganzen op het punt gekomen ......

Klik voor het volledige verslag deze link

Filmpje door Nenyasha Matapuri

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.