Zimbabwedag 2024

 Save the date: 12 oktober 2024

donderdag 2 april 2020

Rechter schakelt oppositiepartij Zimbabwe (Trouw 2 april 2020)

Rechter schakelt oppositiepartij Zimbabwe uit



De oproerpolitie in Harare blokkeerde woensdag de ingang van de oppositiepartij MDC Alliance na een uitspraak van het hooggerechtshof.Beeld EPA
Het hooggerechtshof in Zimbabwe legt het leiderschap van de grootste oppositiepartij bij een afsplitsing, om zo de oppositie uit te schakelen.
Nadat Zimbabwe in lockdown was gegaan vanwege de corona-uitbraak, kwam het hooggerechtshof in Harare met een zeer opmerkelijke uitspraak. Het leiderschap van de oppositiepartij Movement for Democratic Change (MDC), die in twee delen uiteen is gevallen, moet wordt toegewezen aan de kleinste fractie.
Na de dood van de vorige leider Morgan Tsvangirai, die in 2018 overleed aan kanker, ontstonden er twee stromingen: de MDC-T (de T staat voor Tsvangirai) en de MDC Alliance. Deze Alliantie werd een overkoepelende organisatie van zeven politieke groeperingen en oppositiepartijen onder leiding van Nelson Chamisa.
De Alliantie behaalde in 2018 bij de verkiezingen, net na de dood van Tsvangirai, 88 parlementszetels en verschillende burgemeestersposten. De MDC-T kreeg een zetel in het Huis van Afgevaardigden, dat uit 270 leden bestaat. Twee jaar lang procedeerden leden van de MDC-T om de macht. Zij beschouwen de Alliantie als een deel van de MDC.
Het hooggerechtshof ging mee in dit standpunt en zette de populaire Nelson Chamisa af en benoemde de voorvrouw van de MDC-T, Thokozani Khupe, tot de nieuwe leider. Het gelastte een speciaal congres om het leiderschap van de MDC binnen drie maanden te regelen.

Stembusfraude

“Het is een mysterieuze en domme uitspraak van het hooggerechtshof”, zegt Peter Mutasa, de voorzitter van de overkoepelende vakbond ZCTU vanuit Harare. Zijn vakbonden zijn niet gelieerd aan een politieke partij.
Dat de MDC-T en Khupe bijna twee jaar geleden de verkiezingen verloren, heeft volgens Mutasa te maken met de te innige band tussen Khupe en president Emmerson Mnangagwa, de opvolger van de inmiddels overleden dictator Robert Mugabe, die het land tot een van de armste in de wereld maakte. Ook Mnangagwa wordt ervan verdacht de presidentsverkiezingen met stembusfraude te hebben gewonnen.
“Het is een machtsgreep van Mnangagwa om de echte oppositie onder leiding van Chamisa uit te schakelen. Rechters hebben zich laten gebruiken en hun onafhankelijkheid te grabbel gegooid”, zegt Mutasa. Het vonnis kan volgens hem alleen gaan over MDC-T, en niet over de Alliantie.

Tussen corona en hongerdood

Toch probeert Khupe nu met behulp van de oproerpolitie kantoren van de Alliantie te ontruimen en over te nemen. Ook zou Khupe proberen burgemeesters van de Alliantie te vervangen door eigen mensen.
“Het vonnis tijdens de lockdown betekent dat leden van de Alliantie niet de straat op kunnen om er tegen te protesteren”, zegt Mutasa afkeurend. Als vakbondsman is hij voor politieke pluriformiteit, die door de rechterlijke uitspraak in gevaar komt. “Het voordeel is wel dat de populariteit van Chamisa met zijn Alliantie hierdoor nog verder toeneemt”, zegt Mutasa, maar erg blij wordt hij niet van deze ontwikkeling.
Het gaat al bijzonder slecht met zijn land. Elk jaar wordt gedacht dat het niet slechter kan met de economie, de armoede, de werkloosheid, de gezondheidszorg en de politieke onderdrukking in Zimbabwe, maar elk jaar wordt het erger. Inmiddels is er een inflatie van ruim 500 procent.
“In deze tijd van corona zouden we samen naar oplossingen moeten zoeken en dan gebeurt er dit. Mensen zitten thuis zonder eten, zonder schoon drinkwater, zonder elektriciteit. Het is nu kiezen tussen de hongerdood of doodgaan aan corona. Ondertussen wordt geprobeerd de oppositie ook nog eens monddood te maken.” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.