Verslag Zimbabwedag 2024

Inleiding: Onze 16e Zimbabwedag begon al direct met bijpraten en netwerken tussen de binnenkomende deelnemers.  Het doel om betrokkenheid, v...

donderdag 23 april 2020

Verslag Zimbabwedag 2020






Verslag 12e Zimbabwedag
op 7 maart 2020 in Amersfoort

Inleiding
De twaalfde Zimbabwedag was evenals  vorig jaar in het Corderius College in Amersfoort.
Het was weer een boeiende goed bezochte dag met veel informatie over de huidige situatie in Zimbabwe. Het beeld van politiek, economie en infrastructuur is nogal somber, maar de veerkracht en inventiviteit van de bevolking zijn hoopgevend. De initiatieven van de diverse PI’s  zijn lichtpuntjes en tekenen van hoop voor Zimbabwe.
Grote dank aan het Corderius College dat deze prachtige ruimte ter beschikking stelde en aan de conciërge, de stagiairs Sven en Isabelle, die alles in goede banen leidden samen met Sacha, de kleindochter van Reiny van Twillert. En niet te vergeten….de mensen die de lunch en de drankjes verzorgden o.l.v. Margot Smit. De foto’s zijn gemaakt door Dik Bol.

Welkom en voorstelrondje
Luuk van Bussel is dagvoorzitter en heet iedereen van harte welkom. Vervolgens stelt hij de leden van de werkgroep voor die deze dag hebben voorbereid. Diverse zaken passeren de revue:
·        Gememoreerd wordt dat in mei 2019 Cora Dekker is overleden. Zij werkte als verpleegkundige in Zimbabwe en woonde regelmatig de Zimbabwedag bij.
·        De werkgroep is op zoek naar nieuwe leden; jonge mensen hebben de voorkeur! Je kunt je opgeven bij Marijke van Loenen.
Luuk geeft aan wat het doel van de bijeenkomst is: de betrokkenheid en verbondenheid met Zimbabwe en met elkaar, en het delen van inzet, kennis en informatie.  
Voorstelronde
Alle aanwezigen stellen zich voor en vertellen iets over de organisaties waar zij bij betrokken zijn.
In de bijlagen de lijst met aanwezigen en links naar websites van betrokken organisaties.
De jongeren uit Haren die vorig jaar een enthousiast verhaal vertelden over hun ervaringen met het project ‘Bikes for Zim’ kunnen helaas niet aanwezig zijn. De vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken en PUM krijgen de gelegenheid om zich uitgebreider voor te stellen.

Buitenlandse Zaken: Joost van Deutekom
Joost is beleidsmedeweker voor zuidelijk en Oost-Afrika met de focus op Zuid-Afrika, Zimbabwe
De politieke en economische situatie is onveranderd slecht. Er zijn vanuit Europa geen economische sancties, er is alleen een wapenembargo. Europa steunt vooral grote projecten.
Nederland c.q. de Nederlands ambassade zet zich met name in voor de mensenrechten en zorgt dat de bevolking toegang heeft tot de advocatuur. De ambassade is aanwezig bij rechtszaken en spreekt de overheid aan. Met name is men actief op het gebied van  de rechten van vrouwen en meisjes, de zorg om opvanghuizen – één op de drie vrouwen wordt mishandeld - , gezondheidsprojecten en de ondersteuning van vrouwelijke ondernemers.
en Tanzania. Het beleid wordt door de EU in gezamenlijkheid uitgevoerd.

PUM: Kees van Klooster
Kees komt sinds 1981 regelmatig in Zimbabwe en Kees is opgeleid in Wageningen en betrokken bij ZimTrade, een publiek-private organisatie.  Hij vertelt hoe PUM werkt vanuit een kantoor in Den Haag. Bedrijven in Zimbabwe doen een verzoek om advies via een coördinator in Zimbabwe. Er zijn vier coördinatoren: twee in Harare, een in Bulawayo en een in Mutare. Dan wordt er een vrijwilliger gezocht binnen PUM, een expert die het bedrijf kan bezoeken en daar dan advies over uitbrengt. Eventueel is er sprake van follow up. Het reisbudget wordt betaald door BuZa. De klant betaalt lokaal. Er zijn enkele tientallen aanvragen en bezoeken per jaar. 

Hugo Knoppert
Hugo werkt voornamelijk voor het Zimbabwe Europe Network, een netwerk van Europese
vakbonden en mensenrechtenorganisaties met steunprogramma’s en/of vertegenwoordigers in Zimbabwe. Het werkt nauw samen met gelijksoortige Zimbabwaanse organisaties.
Ook wordt vanuit het netwerk input geleverd voor Europees beleid.
‘Mijn verhaal is niet het meest hoopvolle, optimistische verhaal, het is zelfs een beetje deprimerend’. Zo begint Hugo zijn betoog. Hij schetst wat aan de huidige situatie voorafging.
Eind 2017 vertrok Mugabe en groeide de hoop in Zimbabwe. Vanuit de EU was men bereid om steun te bieden en geld te investeren. Er waren echter waarschuwende woorden: het gezicht is wel weg, maar het systeem is er nog.
Wat houdt dit systeem in?
Voor de economie
De economie is erop gericht dat Mnangagwa en de regering zelf heel rijk worden en niet om het land te ontwikkelen. Een schaamteloos en schokkend gebeuren. Een IMF-rapport zegt: hervormingen worden niet geïmplementeerd.
Er is kartelvorming (benzine, mais, goud en diamanten), waarbij grote winst wordt gemaakt.
In het Common Agricultural System gaat drie miljard om, maar er verdwijnt heel veel geld.
Het monetair beleid is niet goed voor de economie. Er mag niet meer betaald worden met
US dollars, er moet betaald worden met Zim dollars. De Amerikaanse dollar werd een-op-een vervangen door de Zimbabwaanse dollar.
Voorbeeld: wie voorheen 300 US dollar kreeg, krijgt nu 300 Zim dollar, wat overeenkomt met 30 US dollar. Dit is funest voor mensen, de economie verslechtert, de corruptie neemt toe en een humanitaire ramp dreigt. Volgens de VN hebben zeven miljoen mensen voedselhulp nodig.
Er is sprake van een ineenstorting van sociale hulp en van de ziekenhuizen.
En met name rond de mijnbouw is er een enorme geweldstoename van machetegangs.

Voor de politiek
Er is een enorme polarisatie. De ZANU-PF en de oppositiepartij MDC staan lijnrecht tegenover elkaar. Bij alle onderlinge gesprekken gaan bij beide partijen de hakken in het zand.
Er is strijd tussen diverse fracties, de militairen tegenover de politieke elementen. Dit zorgt voor veel spanning.
Ook binnen de MDC strijden fracties tegen elkaar. De MDC krijgt dan ook veel kritiek op haar opstelling en tactiek. Er zijn mensen die hopen op een totale ineenstorting om daarvan te profiteren.
Bestuurlijk
Er zijn geen politieke of economische hervormingen ingevoerd.
Men wil de grondwet van 2013, die met grote meerderheid werd aangenomen, weer aanpassen. De ZANU-PF krijgt mogelijk twee derde meerderheid en dan dreigen aanpassingen op het gebied van de macht, mogelijkheden om rechters te ontslaan en de vicepresident te benoemen. Alles draait om macht.
Er is een toename van de repressie. Omdat er veel generaals in de regering zitten, ontstaat er een militarisering van de macht.
Ontvoeringen, geweld, onzekerheid, spanning en onvoorspelbaarheid zijn aan de orde van de dag. Komt er weer een nieuwe coup of een uitbarsting? Hoe lang houden mensen het vol?  Er is een impasse, maar deze is wel fluïde.


Wat betekent dit voor de EU en het beleid
Binnen de EU overheerst de teleurstelling. Hervormingen waren haalbaar, maar zijn niet ingevuld. Waarom zou de EU tijd en geld stoppen in een land waar slecht beleid gevoerd wordt. Er blijft wel humanitaire hulp, maar met een harde opstelling naar het regime. De bal ligt bij Zimbabwe, laten ze maar eens zien dat ze serieus zijn met hervormingen.
ZANU-PF verkondigt vrij succesvol het verhaal dat de situatie zo slecht is door de sancties.
De EU heeft echter geen economische sancties, alleen een wapenembargo. Landen om Zimbabwe heen, zoals bij voorbeeld Zuid-Afrika, mengen zich er niet in. Wel zijn er Amerikaanse sancties: reisverboden, bevriezing van tegoeden en bedrijven op een zwarte lijst.
Wat betekent het voor Nederland
Er gebeuren wel goede dingen: PUM zet zich in en de ambassade richt zich op  de agricultuur, genderbased geweld en op mensenrechten.
Hugo heeft dan ook niet zozeer kritiek op de opstelling van de Nederlandse ambassade.
Er is veel overleg met de EU over steun, maar wat als Zimbabwe niet doet wat het moet doen? Waar is dan plan B? Daar had veel beter over nagedacht moeten worden.
Wat betekent het voor onze organisaties
Praktische zaken worden veel moeilijker, zoals geld overmaken. Er is veel meer corruptie, maar dat maakt dat onze inspanningen nog veel meer nodig zijn en dat er nog meer commitment  nodig is.
Ter afsluiting
Het verhaal is droevig en klinkt niet hoopvol, maar de mensen in Zimbabwe weten ons altijd weer te verrassen. Laten we daar hoop uit putten.

Vragen uit de zaal
·        Wat betekent de Brexit voor de relatie van Zimbabwe met het Verenigd Koninkrijk?
Antwoord: Er was veel kritiek op de rol van het VK bij het vertrek van Mugabe. Met name
de ambassadeur van het VK was heel teleurgesteld, want zij had zich zeer ingezet.
Nu is er een hardere opstelling, maar het is nog niet helder hoe het VK kijkt naar Zimbabwe.
·        Verwacht je concurrentie tussen EU en VK?
Antwoord: Het is gemakkelijker om het eens te worden met elkaar, want beide partijen willen eigenlijk hetzelfde.
·        Wat is de invloed van de klimaatcrisis, te weinig water en elektriciteit?
Antwoord: Er zijn veel programma’s vanuit internationale actoren, met name vanuit de VN. Het lastige is dat alles politiek is. Het lastige voor donoren is om om te gaan met de machtsstructuren. Hoe breng je het zodanig dat men er in rurale streken wat aan heeft.
·        Wat moeten/kunnen wij doen?
Antwoord: Zelf baken ik mijn werk af: het Europees beleid t.o.v. Zimbabwe, zonder de illusie dat ik de crisis in Zimbabwe kan oplossen.
Vanuit donoren wordt wel geld geven aan maatschappelijke middenorganisaties. Daarbij wordt veel nadruk gelegd op verantwoording voor- en achteraf. Dat neemt in de context van Zimbabwe de flexibiliteit weg. Je moet af van het resultaatgericht denken en meer risico’s durven nemen.
Mijn advies aan donoren is: geef organisaties in Zimbabwe geld voor wat ze willen doen. Geef ze de ruimte.
Hoe kunnen we de oppositie helpen om zich beter te positioneren? Natuurlijk is er kritiek op de oppositie, maar als we niets doen, verandert er niets.
Er is een ongelijk speelveld en alle geld maakt één partij sterker. We moeten denken in andere scenario’s en accepteren dat je soms geld kwijtraakt.
·        Wat is de rol van China?
Antwoord: China speelt een heel belangrijke rol en is zeer aanwezig. De Chinezen bouwen nu een nieuw parlementsgebouw, leveren grondstoffen en verschaffen leningen.
Ook de Chinese ambassade levert kritiek op de corruptie en de ‘rule of law’. Dit is echter minder problematisch.
·        Wat is de rol van de vakbonden?
Antwoord: De rol van de vakbonden is verzwakt, omdat de werkloosheid heel erg hoog is met als gevolg dat zij geen leden hebben. Leiders van de vakbonden zijn vaak slachtoffer van repressie, ze worden opgepakt.
Je mag kritiek hebben op de vakbonden en hun organisatieproblemen, maar ze verdienen onze steun, want het zijn de meest democratische partijen in Zimbabwe. De laatste twee jaar is er meer support gekomen vanuit o.a. de EU.
Aanvulling van Joost (BuZa): Nederland en de EU zorgen dat deze vakbondsleiders toegang hebben tot advocaten, zij geven politieke steun aan mensenrechtenactivisten en spreken het regime aan. De economische steun van de EU is veel groter dan die van China. China krijgt echter een luxe behandeling van de regering.



·        Hoe overleven de mensen daar?
Antwoord: Kleine programma’s zijn veel effectiever en daarin ligt dan ook een rol voor de PI’s.
Verder is er steun vanuit de kerken en de diaspora. De situatie gaat echter hard achteruit. Zo moet men bijvoorbeeld vijf uur lang in de rij staan voor benzine en ZANU-bonzen gaan dan nog voor. Er is maar een paar uur elektriciteit per dag en er is gebrek aan water, maar het meest schrijnende is dat mensen hun geld kwijt zijn vanwege de Zim dollar; er is nog maar drie- tot vier procent van de waarde over. Maismeel is er vaak niet meer of extreem duur. Hoe creatief kun je als PI zijn om dit land te steunen.
·        Vraag: Bezoeker was er recent, waar moet je beginnen?
Antwoord: In Harare kunnen mensen vanuit de wijken niet meer naar het centrum, omdat ze geen geld hebben voor de bus. In januari 2019 is door het leger extreem geweld gebruikt na betogingen tegen de hoge brandstofprijs. Nu vraagt men zich dus af, waarom zou ik de straat opgaan? Het antwoord is niet direct voorhanden, maar er kan zomaar iets komen dat als trigger werkt.
·        Vraag: Hoe kijk je aan tegen de huidige voorman van MDC, Nelson Chamisa?
Antwoord: Hij laat niet altijd ruimte voor discussie en democratisering en gebruikt populistische woorden. De interne democratie moet zeker verbeteren.
MDC betwist nog steeds de verkiezingen van 2018 en de legitimiteit van de regering.
René  Huigens meldt dat zij ook positieve ervaringen hebben. Er zijn wel mogelijkheden om zaken te  regelen, er is contant geld geleverd en er zijn scholen gebouwd. Het particuliere initiatief is juist heel belangrijk.

Film en nabeschouwing
Na de lunch wordt een korte film uit 2019 van de BBC vertoond: HARDtalk: On the road in Zimbabwe. Interviews op straat met allerlei mensen en afsluitend met een interview met  Mangaliso Ndlovu, minister van industrie en handel van Zimbabwe. Dit geeft een goed beeld van de situatie in Zimbabwe.  https://www.youtube.com/watch?v=vpf9iZj5E9A
Daarna gaan we uiteen in groepjes van vier om op de film te reflecteren. Iedereen zet reacties  op papierstroken. Dit zijn de uitkomsten:
·        The Challenge in Zimbabwes needs
·        Stemmingmakerij!! Vroeg aan minister niet waarom|| Afstand – 2 werelden|| Weinig nieuws.
·        In moeilijke tijden laat je je vrienden niet in de steek!
·        Microkredieten – Ondernemerschap stimuleren + opzetten – Bottom-up
·        Zimbabwe in huis hier! ; Treurige, kwetsbare situaties; Meningen bevolking; Attitude Ministerie: Retoriek; Confronterende staking dokters; Strong People
·        Bewezen “bottom up” projecten
·        The solution for Zim is beyond our control.
Na afloop is er een korte bespreking vanuit deze groepjes.
Simon van Bodegraven: Heel erg verdrietig en je krijgt een gevoel van machteloosheid. We hebben grote waardering voor de veerkracht van de bevolking. Wij kunnen de situatie daar niet veranderen, dat gaat jaren duren. Kleinschaligheid en een hoge mate van betrokkenheid is het kenmerk van onze projecten. Het lijken druppels op een gloeiende plaat, maar vele druppels maken wel verschil. We hebben energie nodig! Die krijg je door te kijken naar het kleinschalige.
Baud Schoenmaeckers: Geweldige interviewer. Dit soort docu’s zou je ook in Nederland moeten hebben. Reactie van Marnix  de Bruyne daarop is dat journalist Bram Vermeulen ook hele mooie reportages heeft gemaakt. Er moet veel meer worden doorgevraagd. ZANU-mensen krijg je echter niet gemakkelijk voor de camera.
Er is ook een Deense documentaire getiteld ‘Mugabe and the Democrats’. Deze laat zien hoe de grondwetsherziening tot stand is gekomen.
https://www.vpro.nl/programmas/2doc/kijk/2doc-overzicht/2016/democrats


Uit de praktijk
Vervolgens delen enkele deelnemers die recent in Zimbabwe geweest zijn hun ervaringen.
Steffen Wielenga: Zijn organisatie  heeft scholen in Lusulu. Hij is altijd met Kerst en Oud en Nieuw bij Victoria Falls. In die regio is heel veel geld vanwege het toerisme. Er is ook niet zoveel te merken dat het slechter gaat. Boodschappen doet hij in Bulawayo. In 2009 waren de supermarkten leeg, maar nu valt dat mee. Nu is er echter geen geld om wat te kopen. Hoe de financiële situatie voor mensen is veranderd is te zien in het filmpje
‘Zim Money explained’: https://www.youtube.com/watch?v=46UWaNCCDKg .
Er wordt gemeld dat er nog goede manieren zijn om geld naar Zimbabwe te versturen: Moneygram en WorldRemit. https://www.moneygram.com/mgo/nl/nl/  en https://www.worldremit.com/ .
Marcel Eikelkamp was op bezoek bij een ex-leerling, die in 1995 financieel ondersteund werd vanuit Stichting Steun Zimbabwe. Deze man heeft farmacie gestudeerd en is nu directeur van een medicijnfabriek in Harare. Hij vertoont foto’s van een wandeling door een pikdonker Harare, er is geen geld en geen benzine.
Deze man vertelde ‘Ik heb de kans gehad en heb het nu goed’ en daarom ondersteunt hij nu leerlingen met A-levels van zijn oude school vanuit zijn bedrijf. Omdat er geen elektriciteit is overdag start de productie pas om tien uur ’s avonds. Hij heeft dus ook inkomsten, want hij exporteert.
Ook had hij een meeting met jongens uit  zijn klas, die het nu goed voor elkaar hebben. Zij willen iets doen voor het land en praten ook over politiek, hoe kunnen we het beter doen?
Ondersteuning geeft grote kansen zonder enorme struggle. Er is een groot verschil  tussen wie wel en wie niet de kans heeft gehad.  
Stellingen
Tenslotte wordt er in groepjes gepraat over enkele stellingen:
1. Wat is jouw rol met betrekking tot Zimbabwe?
2. Wat beteken jij in/voor Zimbabwe?
3. Beïnvloedt de huidige situatie in Zimbabwe jouw motivatie?

Rondvraag/afsluiting

Brusley Mpofu
is 29 jaar en was 13 toen hij in Nederland kwam. Hij is hier vandaag met zijn moeder en was heel benieuwd hoe het zou zijn. Hij had nooit gedacht dat zoveel mensen belangstelling voor zijn moederland zouden hebben.  Hij vergelijkt het land met de christelijk kerk, de opbouw (familie, kerk) en hoe Jezus het Romeinse Rijk veranderde. Jezus mobiliseerde gewone mensen en bouwde daarmee aan zijn rijk.
Zo kunnen ook wij voor verandering zorgen, net zoals een beetje gist het brood laat rijzen.
De Wereldgebedsdag van 6 maart was gewijd aan Zimbabwe, het programma was geschreven door het World Day of Prayer Comité Zimbabwe en het thema was ‘Sta op en ga’.
Dik Bol vraagt aandacht voor de Afrikadag van 4 april. Het thema is Climate Justice.
(N.B. Deze dag is afgelast vanwege de Coronacrisis)
Els Govers bedankt de werkgroep voor het organiseren van deze dag.
Reiny van Twillert reikt flessen wijn uit aan allen
die meegewerkt hebben aan het welslagen van deze dag en geeft de nieuwe datum voor de  
Zimbabwedag van 2021 door: 13 maart 2021!
De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel.
We kijken terug op een zeer geslaagde dag. Het is fijn dat er zoveel belangstelling is door een gevarieerde groep deelnemers. Er waren ook een aantal mensen voor het eerst. Het blijkt dat Zimbabwe bij ons leeft en dat we solidair willen zijn. Er  heerste een prettige open sfeer waarin aandacht voor elkaar was en voldoende tijd voor het uitwisselen van ervaringen.
• Nieuwsbrief Cathy Buckle. Cathy is een schrijfster uit Marondera, Zimbabwe. Zij schrijft tweewekelijks een nieuwsbrief. Je kunt je op haar nieuwsbrief abonneren. Ze zet die nieuwsbrieven ook op haar facebookpagina Cathy Buckle. Aanmelden kan via de mail: cbuckle.zim@gmail.com .• Er zijn  nieuwe leden nodig voor de werkgroep, liefst jongeren! Aanmelden bij Marijke van Loenen mjvanloenen1@gmail.com• Geld naar Zimbabwe. Als iemand weet hoe je op een goed manier geld naar Zimbabwe kunt krijgen, wil je dat dan melden bij Marijke van Loenen• In Bijlage 1: lijst met aanwezigen• In Bijlage 2: websites van betrokken organisatiesTips



Bijlage 1 aanwezigen Zimbabwedag 2020



Naam
Organisatie
Emailadres

Marijke van Loenen
Stichting Steun Zimbabwe
mjvanloenen1@gmail.com

Reiny van Twillert
Vrienden van Nehande
reinyvantwillert@hetnet.nl

Lidy Steeman
Lusulu
ljmsteeman@hotmail.com

Margot Smit
Afrika een dorp
margotsmit@ziggo.nl

Marthe Hoekveen
marthe@hotmail.nl

Rene Huigens
Lusulu
info@lusulu.nl

Luuk van Bussel
Dagvoorzitter
luukvanbussel62@gmail.com

Simon van Bodegraven
PUM
simonvanbodegraven@gmail.com

Joost van Deutekom
Buitenlandse zaken
joost-van.deutekom@minbuza.nl

Hans van der Velden
Stedenband Haarlem-Mutare
veldjansnl_all@veldjans.nl

Kitty Janssen
zimbabwe@veldjans.nl

Bram Rietveld
Stedenband Haarlem-Mutare not
brammetjebram@hotmail.com

Marcel Eijkelkamp
meijkelkamp@ziggo.nl

Corita Boons
cboons@ziggo.nl

Peter Verveen
St Weeshuis Emerald
pverveen@hotmail.com

Kees van 't Klooster
PUM
Kees.van.t.Klooster@pum.nl

Hugo Knoppert
Zimbabwe Europe Network
hugo@zimbabweeurope.org

Douwe Verkuyl
d.verkuyl@gmail.com

Shadreck Huni
Zimba-arts
info@zimba-arts.com

Johan van Berkel
partner St Steun Zimbabwe
johan.vanberkel@hu.nl

Gerrit van de Klashorst
gvdkic@planet.nl

Gerben  van Lent
jonglent@upcmail.nl

Mirjam de Jong
mirjamdejong60@gmail.com

Anke Aarts
Imba
a_aarts@live.nl

Baud Schoenmaeckers
St. Phundundu
baud@synergoscommunicatie.nl

Dik Bol
Stedenband Haarlem-Mutare
videofutura@gmail.com

Inge Crul
Stedenband Haarlem-Mutare
ingecrul@gmail.com

Els van den IJssel
Stedenband Haarlem-Mutare
EVDIJ@planet.nl

Esther van der Weij
Ten Foundation
ten-foundation@caos.nl

Nathan Poublon
St Weeshuis Emerald
napoublon@gmail.com

Pieter van Poelgeest
Tinde, diaconie Rdam
vanpoelgeestadvies@xs4all.nl

Jan de Ridder
Afrika een Dorp
jthderidder@ziggo.nl

Klaas van Twillert
Vrienden van Nehande
klaasvantwillert@hetnet.nl

Anne-Miek Simons
Kufambatose
info@kufambatose.eu

Tom Deiters
Sue's Bakery
tom.deiters2012@icloud.com

Simone Beerepoot
Nomads of Change
simone@nomadsofchange.com

Truus Philipsen
philipsen.truus@gmail.com

Els Govers
els.govers@hetnet.nl

Dick van Eekelen
dvaneekelen@gmail.com

Steffen Wielenga
Lusulu
stwielenga@hotmail.com

Karin Hoekveen
hoekveen.verpleegt@gmail.com

Anke Wicherink
v.wicherink@gmail.com

Brusley Mpofu
brusley.m@hotmail.com

Junior Mpofu


Marnix de Bruyne
xinram@xs4all.nl

Liset van Geldermalsen
namens Bikes for Africa
L.vangeldermalsen@kpnmail.nl

Bijlage 2 Websites van betrokken organisaties
Organisatie                                                       Website
Platform Zimbabwe                                      https://platformzimbabwe.blogspot.com/
Stichting Steun Zimbabwe                          http://stichtingsteunzimbabwe.nl/
Vrienden van Nehanda                                               https://vriendenvannehanda.blogspot.com/ 
Stichting Lusulu                                                               https://www.lusulu.nl/
Stichting Afrika, een dorp                           https://afrika-een-dorp.blogspot.com/
Stedenband Haarlem-Mutare                  https://www.haarlem-mutare.nl/
Stichting Weeshuis Emerald Hill                               https://www.emeraldhill.nl/
PUM                                                                    https://www.pum.nl/
Zimbabwe Europe Network                      http://www.zimbabweeurope.org/
Zimba Arts                                                         https://zimba-arts.com/nl/
IMBA                                                                   https://www.imbainternational.com/
Ten Foundation                                                              http://www.ten-foundation.org/?lang=nl
Stichting Phundundu                                    https://phundundu.org/
Project Tinde                                                   https://diaconie.pgrz.nl/index.php/8-projecten 
Stichting Kufambatose                                 http://35.156.46.206/                  
Sue’s Bakery                                                    https://www.linkedin.com/in/susan-deiters-516b4217/            
Nomads of Change                                        http://nomadsofchange.com/ 
Young Africa                                                     https://youngafrica.org/                            
Marnix de Bruyne                                          https://marnixdebruyne.nl/ 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.